Van piketpaaltjes naar appartementen.

Inleiding.
In 2000 startte de "Christeijk Verzorgingshuis Zywiec" in Zywiec, een stadje in het zuiden van Polen, met de bouw van een verzorgingshuis. Het bestuur bestond uit 5 Polen, 3 bestuursleden van de Stiftung "Christliche Hilfsgemeinschaft e.V" uit Bergisch-Gladbach, Duitsland en 2 bestuursleden van de stichting "Troska" (het Poolse woord voor zorg) uit Roden. De oplevering vond plaats begin april 2017.

Financiering.
Poolse banken mochten, wegens het ontbreken van onderpand, geen hypotheek verstrekken.
Getracht wordt de financiering rond te krijgen door:
  a.   alle wettige mogelijkheden aan te spreken, zoals het zoeken van donateurs en bedrijven die het project willen ondersteunen door sponsoring;
  b.   het verkopen van Poolse ambachtsproducten, zoals kristal en houtsnijwerk;
  c.   het geven van diapresentaties over Polen.

FinanciŽle tegenvallers.
Begin 2000 werden de eerste piketpaaltjes in de grond geslagen. Helaas kreeg het project in de jaren die volgden een aantal tegenvallers te verwerken:
  a.    in 2004 werd Polen lid van de E.U. De regelgeving, ook voor de bouw, werd aangepast. Sommige delen van het gebouw werden gesloopt en vervangen overeenkomstig de nieuwe voorschriften
  b.   de BTW ging van 7% naar 22%;
  c.    vanaf 2008 speelde de financiŽle crisis. Sponsoren hielden de hand op de knip.

Huidige situatie.
Gedurende een periode van 7 jaar werd er alleen aan het verzorgingshuis gewerkt als daarvoor de financiŽle middelen aanwezig waren. Soms lag het werk een aantal maanden stil. Aan het einde van de genoemde crisis kwamen er van een aantal sponsoren een aantal aanzienlijke bedragen binnen. Voldoende om verder te bouwen.
Inmiddels is de bouw voltooid. Het complete gebouw, met een waarde van € 4.000.000,00 is betaald door sponsoring en de winst op verkoop van Pools kristal en houtsnijwerk.
Binnenkort begint het bestuur van de Poolse stichting met het werven van personeel en het indiceren van belangstellende ouderen. Uitnodigend staan 40 appartementen op hun 50 bewoners te wachten.

Stichting Troska.
Een aantal sponsoren hebben toegezegd ook in 2017 de stichting te steunen. een kleine voorraad kristal en houtsnijwerk hopen we het komend half jaar te verkopen. De totale opbrengst wordt daarna aan de Poolse stichting overgemaakt.

In de loop van 2018 wordt de stichting Troska opgeheven. Het bestuur van de stichting Troska bedankt iedereen voor de steun en belangstelling die tijdens de bouw werden ondervonden.